Пређи на главни садржај

Automatsko titlovanje na YouTubeu nije više beta


GOOGLEOV YOUTUBE JE U ČETVRTAK objavio da je svoje tehnologije za automatsko prepoznavanje govora i titlovanje izveo iz beta faze i učinio ih dostupnim svima.

Za uključivanje titlovanja (ispisivanja izgovorenih reči slovima u dnu ekrana) YouTube video je predvideo dugme sa oznakom CC (skraćenica od closed captioning – zatvoreno titlovanje, ono koje se mora uključiti da bi se videlo, za razliku od otvorenog koje svi uvek vide). Tonski kanal video snimka obrađuje se korišćenjem iste tehnologije za prepoznavanje govora koja je upotrebljena za pretraživanje glasom ugrađeno u Android, telefonsku uslugu GOOG-411 i druge proizvode ove kompanije.



Na YouTube svakog minuta stigne 20 sati video materijala tako da Google ne može da kaže kad će svi video snimci dobiti titlove, ali njegovi visoki zvaničnici tvrde da će to biti \\\"uskoro\\\".

Google je tehnologiju zatvorenog titlovanja uveo u beta fazu prošlog novembra, zajedno s tehnologijom koja pomaže da se titlovi sinhronizuju s videom. Tehnologija još nije savršena ali Google nastoji da je usavrši koristeći upravo YouTube i njegovo bogatstvo akcenata, jezika, pozadinskih šumova i drugih smetnji koje u nekim slučajevima čak potpuno onemogućavaju prepoznavanje govora.

Titlovanje znači da će milioni korisnika koji slabo čuju, poput đaka jedne kalifornijske škole za gluvoneme koji su napravili i video zahvalnosti, ili jednostavno ne govore nijedan drugi jezik sem maternjeg, dobiti bolji pristup video snimcima na YouTubeu. \\\"Ključni deo, zapravo DNK lokacije YouTube, jeste pristup sadržaju\\\", rekao je Hanter Vok, vođa tima za YouTube. \\\"To je ono što smo hteli da postignemo od prvog dana.\\\"

Za sada će YouTube moći da „razume“ samo engleski i da automatski generiše titlove na engleskom. Međutim, Googleovi prevodilački servisi u stanju su da taj engleski mašinski prevedu u pedeset drugih jezika. Povećanje tog broja je prioritet za Google, izjavio je Majk Koen, specijalista za govorne tehnologije u ovoj kompaniji.

„Ovo je ogromno postignuće“, smatra Ken Harenstajn, softverski inženjer i jedan od vođa ovog projekta u Googleu (koji je inače gluv). „Sada za svaki video možete dobiti titlove. Nisu savršeni, ali mi znamo da nisu savršeni. Ponekad su i smešni, ali ja ih svejedno volim.“

Titlovi mogu da se uređuju i korisnici mogu da pomognu u prevođenju. Bilo koji program za obradu teksta ili specijalizovana alatka za uređivnaje datoteka s titlovima može se upotrebiti za obradu mašinskog prevoda i potom vratiti da i drugi mogu da je koriste.

Na starijim video snimcima pojaviće se dugme koje korisnicima omogućava da zahtevaju mašinsko prevođenje audio signala u tekst. Kad se to dugme pritisne automatski se generiše zahtev procesu koji generiše tekst. Veći broj zahteva pomaže da se video pomeri naviše u redu čekanja. Tipičan zahtev će čekati na izvršenje od nekoliko sati do nekoliko dana. Kako se postupak bude usavršavao tako će se prepravljati i oni simci koji su već titlovani, poručio je Koen.

Google je na ovom projektu radio zajedno s više partnera među kojima su UC Berkeley, Stanford, Duke University, MIT, PBS, National Geographics i Demand Media.

Izvor: mikro.rs

Коментари

Kay каже…
Ne znam kako drugačije da te kontaktiram. S obzirom da se tvoj sajt zove internet vesti, možda bi te zanimalo da objaviš sledeću vest.. naravno kao posebnu vest, ne kao komentar na ovaj članak koji zaista nema veze sa tim. Nisam nikako uspela da nađem deo za kontakt, žao mi je! Takođe ti šaljem i logo, da ti cela stvar bude kompletnija, a naravno, ako poželiš i ti da se učlaniš kod nas, dobrodošao si :D

Prijateljski pozdrav
Carine (Kay)

Internacionalni turistički sajt trivago u čijem je sastavu platforma na srpskom jeziku, stranici igre na trivagu.
trivago-Srbija je sajt koji okuplja putnike i ljubitelje putovanja. I ljudi koji ne putuju mnogo rado su viđeni članovi trivaga, jer svojim prilozima predstavljaju svoju regiju, svoj grad, mesta koja su nekad posetili i mesta koja vole. Upis je potpuno besplatan, a trivago se tu ne zaustavlja, jer svakom korisniku, za svaki postavljeni prilog, uplaćuje simboličnu nadoknadu koju članovi mogu da podignu na kraju meseca ukoliko je prikupljen određen minimalni iznos.


Logo ukoliko želiš da ga iskoristiš je ovde :):
http://ip2.trivago.com/images/layoutimages/worldcup2010/wc_2010_header_en.png
NetZarada каже…
Kay,
molim Vas, posaljite mi Vas mail za kontakt.

Популарни постови са овог блога

Oprobajte život u virtuelnom svetu koji vam Google nudi

Jedan od Googleovih projekata na kom se dugo radilo u tajnosti (prema nekim informacijama, još od kraja 2005. godine), a koji nije u većoj meri „procurio” u javnost, jeste Google Lively, još jedan od projekata koji je nastao u čuvenih 20 odsto vremena koji Googleovi zaposleni imaju na raspolaganju za rad na svojim idejama. Lively predstavlja pokušaj da se dosadni i na tekstu bazirani čet preseli u virtuelni 3D svet, u kojem svaki od učesnika biva predstavljen kao 3D avatar u virtuelnoj čet-sobi, uređenoj po ukusu njenog kreatora. Pored tekstualnih poruka koje razmenjuju učesnici u klasičnom četu, u Lively svetu vaš lik može svoja osećanja prema ostalim učesnicima iskazati i raznim animiranim gestovima, od grljenja do šutiranja. Čitava stvar prilično podseća na druge popularne virtuelne 3D svetove, a najviše na Second Life. http://www.lively.com/html/landing.html

Završena Sinergija 09

Sinergija 09 U četvrtak 19. novembra završena je deveta “Sinergija”. Najbolje je sačuvano za kraj – posle stotinak predavanja u plenarnoj sali čuli smo još jedno, ali posebno vredno. Spektakl su priredili Rafal Lukawiecki i Saša Jurić. Rafal je, u svom stilu, govorio o bezbednosti u kompjuterskim sistemima, objasnio zašto firewall tako dobro zvuči i koliko je stvarno (bes)koristan, dok je Saša govorio o novitetima u Excel -u 2010 koji je upravo objavljen u beta verziji, ali i o novom SQL Server -u i njegovim servisima. Naročito atraktivan deo prezentacije bilo je “suprotstavljanje” jednog klasičnog user -a i jedne sistem administratorke koja je control freak i želi da zaviri u svaku tabelu kako bi sistem pouzdano radio. Posetioci su posle završne sesije još dugo ostali u sali, diskutujući o predavanjima i prezentacijama i razmenjujući iskustva. Velika Fresh žurka je otkazana zbog dana žalosti, a Microsoft je sredstva namenjena njenom održavanju donirao za dovršetak Hrama

7 prečica na tastaturi koje morate da znate

Gotovo svako od nas će reći da odlično poznaje rad na računaru, bili to Windows ili Mac. I 99% nas neće biti u pravu! Sve to iz razloga što očigledno ne poznajemo sve one genijalne prečice na tastaruri, koje nam znatno olakšavaju rad. Tu ne mislimo samo na čuvene CTRL+C i CTRL+V. Prema nekim istraživanjima, korišćenje mnogobrojnih prečica na tastaturi, skraćuje vam vreme rada i nekoliko puta. Evo nekih od veoma korisnih prečica, koje će vam uštedeti hiljade sati života: 1. Ka ko na brzinu pre odlaska na pauzu zaključati kompjuter? Niko ne želi da mu kolege ili šef slučajno pročitaju prepisku na Fejsbuku ili vide neki neprimereni tab na brauzeru. Za brzo zaključavanje kompjutera, iskoristite prečice: Windows: "Start" dugme + L. Mac: Cmd + Alt + Eject. 2. Kako ponovo otvoriti slučajno isključeni tab?   Dešava se često da želite da isključite brauzer, ali kasno shvatite da je među tabovima i onaj koji vam i dalje treba. Umesto da ga tražite u rubrici History,