Странице

VESTI DANA

четвртак, 17. април 2008.

Besplatna konverzija video formata - SUPER (Simplified Universal Player Encoder & Renderer)

S bogatom ponudom svakovrsnog softvera, danas su retke situacije koje zahtevaju konvertovanje formata videa, slika ili muzike. Isto tako, retke su i kvalitetne, besplatne alatke koje taj zadatak mogu obaviti na pravi način, a da pri tom ne podrazumevaju stručnost na tom polju. Ipak, takvi programi postoje, a jedan od njih je svakako i SUPER (Simplified Universal Player Encoder & Renderer).

Pod parolom "SUPER radi besplatno ono što drugi ne mogu ni za novac", ovaj program je dostojan konkurent skupim alatima iste namene. Pomoću njega ćete moći da konvertujete video iz gotovo svakog multimedijalnog formata u neki drugi. Spisak podržanih formata je više nego upečatljiv, počev od onih koji su zastupljeni na mobilnim telefonima i stonim računarima, do formata namenjenih za reprodukovanje na igračkim konzolama kao što je Play Station 3.

Program može da konvertuje bilo koju video datoteku u Flash datoteku, animiranu sliku ili jednostavno u neki drugi video ili audio format, ostavljajući pri tom mogućnost podešavanja raznih parametara (od kojih vam većina nikada neće zatrebati). Zbog svih tih dodatnih opcija i staromodnog interfejsa, verovatno će vam se posle pokretanja programa učiniti da je radna površina pretrpana i nepotrebno složena za rad. To smo i mi pomislili, ali se ispostavilo da nije tako.

Da biste izvršili konverziju, treba da izaberete sadržaj, izlazni format datoteke (Output containter) i video i audio kodek. Naravno, to je samo osnovni postupak - SUPER omogućava razna dodatna podešavanja, koja će ispuniti gotovo svaki zahtev. Primera radi, video datoteka se može konvertovati u Flash i odmah postaviti na Web stranicu.

Pored osnovne namene, SUPER može da posluži i kao video plejer, premda oskudnih mogućnosti. Interesantna je svakako opcija emitovanja i snimanja video tokova preko Interneta (Internet Media Streams), a podržani su mms://, http:// i rtsp://. Istovremeno snimanje i konvertovanje ovog sadržaja nije podržano, ali nema nikakvih smetnji da se konverzija obavi po završetku snimanja.

Osnovni problem s programom SUPER je njegova relativno visoka hardverska zahtevnost - najmanje procesor na 1,8 GHz i 512 MB memorije pre liči na najnižu granicu za savremenu video igru. I pored toga, SUPER je verovatno najbolji besplatan program za konvertovanje video sadržaja, a njegovo "neispeglano" radno okruženje i nije presudna manjkavost.
http://www.erightsoft.com/SUPER.html

Нема коментара:

Google