Пређи на главни садржај

Moj prvi blog

Originalan link; http://ezarada.com/blog/

zahvaljujem se autoru teksta

Cesta su pitanja tipa “Kako da napravim blog?” “Sta ako nista ne znam o sajtovima i blogovima? Hocu li moci da napravim blog?” “Mogu li da napravim blog besplatno? Kosta li to sta?” … Pokusacu ovde da odgovorim na ta pitanja i da objasnim korak po korak kako da napravite svoj prvi blog.

Najpre oko cene. Mozete napraviti blog besplatno, a mozete i imati blog na svojoj domeni (tipa www.mojprviblog.com) i sa svojim hostingom. Ako vam je prvi, najbolje je da napravite besplatan blog dok se malo ne uhodate.
Najpopularniji blog servis je Blogger.com. Vlasnik tog besplatnog servisa je inace, Google. Zato se na Blogger.com i logujete koristeci svoj Google account (Gmail username i password). Kada se ulogujete, naci cete se na Dashboard (ili Nadzorna Ploca ako ste na Blogger-u podesili Hrvatski jezik, od Ex-Yu jezika trenutno jedini moguci).
Idite na link “Create a blog”. Naci cete se na sledecoj strani:

dajte ime blogu

Uzmimo primer da hocete da napravite blog o kompjuterima generalno.
U polje “Blog title” upisite naslov vaseg novog bloga. Recimo “kompjuteri sve o njima”.
U polje “Blog address (URL)” upisite adresu koju bi zeleli da ima vas blog. Recimo, “kompjuteri-123″. Kada to upisete, kliknite na “Check Availability” kako bi proverili postoji li vec mozda blog sa istom adresom. Nemoguce je da dva bloga imaju istu adresu. Ako vec postoji, ispod ce vam se ispisati: “Sorry, this blog address is not available Please consider one of the following:” i Blogger ce vam sam dati predloge slicnih imena koja su slobodna. Mozete uzeti jedno od tih predlozenih ili pokusati sa vasim novim predlogom ponovo. Kada odaberete slobodno ime, zelenim slovima ce Blogger javiti ispod: “This blog address is available.”. I, recimo, ako ste uzeli kompjuteri123 za adresu, puni url vaseg novog bloga ce biti kompjuteri123.blogspot.com.
Potrebno je pored “Word Verification” upisati slova koja vidite, i dalje idete na Continue.

Dolazite do “Choose a template”. Tu izaberete template koji zelite, kako ce izgledati vas blog. Kasnije je moguce i promeniti template, tako da ovo sto sad izaberete ne mora biti definitivno. Template (predlozak) birate tako sto kliknete na njega i idete na Continue.
Dobicete sledecu sliku

blog je kreiran

i klikom na Start posting, krecete sa pisanjem svog prvog posta na blogu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oprobajte život u virtuelnom svetu koji vam Google nudi

Jedan od Googleovih projekata na kom se dugo radilo u tajnosti (prema nekim informacijama, još od kraja 2005. godine), a koji nije u većoj meri „procurio” u javnost, jeste Google Lively, još jedan od projekata koji je nastao u čuvenih 20 odsto vremena koji Googleovi zaposleni imaju na raspolaganju za rad na svojim idejama. Lively predstavlja pokušaj da se dosadni i na tekstu bazirani čet preseli u virtuelni 3D svet, u kojem svaki od učesnika biva predstavljen kao 3D avatar u virtuelnoj čet-sobi, uređenoj po ukusu njenog kreatora. Pored tekstualnih poruka koje razmenjuju učesnici u klasičnom četu, u Lively svetu vaš lik može svoja osećanja prema ostalim učesnicima iskazati i raznim animiranim gestovima, od grljenja do šutiranja. Čitava stvar prilično podseća na druge popularne virtuelne 3D svetove, a najviše na Second Life. http://www.lively.com/html/landing.html

TOP 15 SEO alata

Najboolji SEO alati u 2021. godini Ovo su alati koji vam pomažu u istraživanju ključnih reči, SEO analizi sajta, praćenju pozicija vašeg sajta na rezultatima pretrage, u nalaženju sajtova za linkovanje i svim drugim aktivnostima u optimizaciji sajtova.       SEM Rush Izuzetno moćan alat za analizu linkova, ključnih reči, performansi konkurencije, praćenje pozicija, ali i za istraživanje tema za izradu sadržaja.  https://www.semrush.com/   Screaming Frog SEO Spider Jedan od najboljih alata za SEO analizu sajtova. Ogroman broj funkcionalnosti koje odlično rade. Nema potrebe da gledate dalje ako vas zanima SEO.  https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/     Microsoft Ads Intelligence Microsoftov alat za istraživanje ključnih reči. Prednost je što možete eksportovati čak 200.000 ključnih reči. Ads Intelligence daje podatje o količini mesečnih pretraga na Bingu, o ceni po kliku, istorijsk

Microsoft vas poziva da testirate srpski Windows 7.

Kancelarija Microsofta u Srbiji poziva sve zainteresovane korisnike da iskoriste jedinstvenu priliku i isprobaju izdanje operativnog sistema Windows 7 na srpskom jeziku. Pored mogućnosti da se i lično uvere u inovacije koje će doneti novi Windows, korisnicima se pruža šansa da prijave eventualne nedoslednosti u radu sistema ili prevodu na srpski jezik i tako lično doprinesu kvalitetu srpske verzije Windowsa 7. Faza testiranja beta verzije srpskog Windowsa 7 trajaće od marta do juna 2009. godine, a sve što zainteresovani korisnici treba da urade je da posete Web lokaciju www.microsoft.com/sr-latn/rs na kojoj će pronaći kompletno uputstvo za uključivanje u program testiranja beta verzije Windowsa 7 na srpskom jeziku. Više informacija o Windowsu 7 (na engleskom jeziku) možete pronaći na Web lokaciji www.microsoft.com/windows/windows-7