Пређи на главни садржај

HP predstavio nove modele ultraprenosivih računara

Kompanija Hewlett-Packard predstavila je dva nova modela ultraprenosivih računara iz serije EliteBook koji se jednostavnim okretanjem ekrana pretvaraju u tablični računar.

Radi se o modelima EliteBook 2530p i EliteBook 2730p, robusnimm računarima koji će se koristiti za rad na otvorenom ili u vojne svrhe, sa komponentama otpornijim na mehaničke uticaje od uobičajenih, i sa novim tehnologijama koje ih štite od udaraca ili padova.

Računar EliteBook 2530p je zasnovan na Intelovom procesoru male potrošnje Core 2 Duo, ima 12-inčni ekran, 8 GB radne memorije, čvrsti disk različitih kapaciteta ili SSD disk kapaciteta 80 GB i podršku za Bluetooth i Wi-Fi. Kao operativni sistem koristi Windows Vistu (opciono i Windows XP), a prodavaće se po ceni od 1500 USD. Težina računara iznosi 1,45 kilograma. Model EliteBook 2730p ima iste komponente, osim ekrana koji je u ovom slučaju 13-inčni. Težina računara iznosi 1,67 kilograma, a cena 1670 dolara.

Najzanimljivija karakteristika novih HP-ovih računara je podrška za korišćenje različitih 3G mreža mobilne telefonije. Zahvaljujući Qualcommovoj tehnologiji za bežično umrežavanje Gobi, korisnici nemaju potrebe za menjanjem hardvera kada odluče da iz jedne mreže pređu u drugu; sve što je potrebno jeste nadogradnja firmvera. Qualcommova tehnologija nudi podršku za mreže zasnovane na standardu EV-DO (Evolution-Data Optimized) i standardu HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access).

Od ostalih zanimljivih mogućnosti novih HP-ovih računara vredi pomenuti čitač vizit kartica, koji pretvara očitane podatke u tekst. Nakon što korisnik umetne vizit karticu u za to predviđeno ležište, Web kamera integrisana u računaru snimi karticu, a softver pretvara snimljenu sliku u tekstualnu datoteku u kojoj se nalaze podaci sa kartice – ime, prezime, adresa, telefonski broj i dr.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oprobajte život u virtuelnom svetu koji vam Google nudi

Jedan od Googleovih projekata na kom se dugo radilo u tajnosti (prema nekim informacijama, još od kraja 2005. godine), a koji nije u većoj meri „procurio” u javnost, jeste Google Lively, još jedan od projekata koji je nastao u čuvenih 20 odsto vremena koji Googleovi zaposleni imaju na raspolaganju za rad na svojim idejama. Lively predstavlja pokušaj da se dosadni i na tekstu bazirani čet preseli u virtuelni 3D svet, u kojem svaki od učesnika biva predstavljen kao 3D avatar u virtuelnoj čet-sobi, uređenoj po ukusu njenog kreatora. Pored tekstualnih poruka koje razmenjuju učesnici u klasičnom četu, u Lively svetu vaš lik može svoja osećanja prema ostalim učesnicima iskazati i raznim animiranim gestovima, od grljenja do šutiranja. Čitava stvar prilično podseća na druge popularne virtuelne 3D svetove, a najviše na Second Life. http://www.lively.com/html/landing.html

TOP 15 SEO alata

Najboolji SEO alati u 2021. godini Ovo su alati koji vam pomažu u istraživanju ključnih reči, SEO analizi sajta, praćenju pozicija vašeg sajta na rezultatima pretrage, u nalaženju sajtova za linkovanje i svim drugim aktivnostima u optimizaciji sajtova.       SEM Rush Izuzetno moćan alat za analizu linkova, ključnih reči, performansi konkurencije, praćenje pozicija, ali i za istraživanje tema za izradu sadržaja.  https://www.semrush.com/   Screaming Frog SEO Spider Jedan od najboljih alata za SEO analizu sajtova. Ogroman broj funkcionalnosti koje odlično rade. Nema potrebe da gledate dalje ako vas zanima SEO.  https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/     Microsoft Ads Intelligence Microsoftov alat za istraživanje ključnih reči. Prednost je što možete eksportovati čak 200.000 ključnih reči. Ads Intelligence daje podatje o količini mesečnih pretraga na Bingu, o ceni po kliku, istorijsk

Microsoft vas poziva da testirate srpski Windows 7.

Kancelarija Microsofta u Srbiji poziva sve zainteresovane korisnike da iskoriste jedinstvenu priliku i isprobaju izdanje operativnog sistema Windows 7 na srpskom jeziku. Pored mogućnosti da se i lično uvere u inovacije koje će doneti novi Windows, korisnicima se pruža šansa da prijave eventualne nedoslednosti u radu sistema ili prevodu na srpski jezik i tako lično doprinesu kvalitetu srpske verzije Windowsa 7. Faza testiranja beta verzije srpskog Windowsa 7 trajaće od marta do juna 2009. godine, a sve što zainteresovani korisnici treba da urade je da posete Web lokaciju www.microsoft.com/sr-latn/rs na kojoj će pronaći kompletno uputstvo za uključivanje u program testiranja beta verzije Windowsa 7 na srpskom jeziku. Više informacija o Windowsu 7 (na engleskom jeziku) možete pronaći na Web lokaciji www.microsoft.com/windows/windows-7