Пређи на главни садржај

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty


Još u vreme stidljivih početaka primene PC računara u multimedijalne svrhe, jedna kompanija se toliko izdvojila kvalitetom i mogućnostima svojih uređaja da je gotovo postala sinonim za proizvode namenjene reprodukciji zvuka. Iako uglavnom nisu ni bili namenjeni profesionalnim muzičarima i audiofilima, proizvodi kompanije Creative Labs su uvek imali širok krug korisnika i tako su odoleli tendenciji integrisanja audio kodeka na matičnu ploču.

Generacija zvučnih kartica Sound Blaster X-Fi, ili Extreme Fidelity, na tržištu je od 2005. godine, a nova kartica u toj seriji X-Fi Titanium Fatal1ty po mnogim detaljima jeste revolucionaran proizvod.

Na prvi pogled, teško bi se moglo i pomisliti da je reč o zvučnoj kartici, budući da koristi PCIe magistralu. Pošto je Creative često bio začetnik novih tendencija (pre deset godina je predstavio prvu PCI zvučnu karticu Creative Live), to bi moglo da znači da ćemo ubuduće videti i neku veću korist od brojnih PCIe podnožja na novijim matičnim pločama. Uz to, kartica je sasvim oklopljena da bi se umanjila interferencija sa susednim komponentama i poboljšao kvalitet zvuka.

Karticu smo instalirali bez ikakvih teškoća, a tokom prilično dugog i intenzivnog testiranja u MikroLabu nije se ispoljio nijedan problem sa upravljačkim programima, što nije uvek bio slučaj s starijim proizvodima ove kompanije. Kada je o tehničkim mogućnostima reč, izdvojili bismo 24-bitnu AD/DA konverziju, podršku za 7.1 okružujući zvuk, ASIO 2.0 podršku, kao i 64 MB integrisane memorije X-RAM, koja bi trebalo da pomogne ionako moćnom procesoru tako što će sačuvati zvučne efekte radi brže i naprednije obrade. Iako je hardver nesumnjivo važan, ni softverska komponenta nema manji značaj. X-Fi Titanium Fatal1ty podržava Dolby Digital i DTS standarde, CMSS-3D, kao i sva EAX proširenja i Advanced HD 5. Sve te tehnologije su namenjene različitim segmentima multimedijalne primene na računarima, počev od gledanja filmova do okružujućeg zvuka u igrama, u čemu EAX i CMSS-3D igraju presudnu ulogu.

Zahvaljujući primeni 24-bitne verzije tehnologije Crystalizer, zvuk MP3 pesama bi trebalo da se preporodi. U praksi, prilikom kompresije tim algoritmom, dolazi do gubitka visokih i niskih frekvencija, što svakako kvari zvučnu sliku. Ova tehnologija je, u stvari, zaseban dinamički ekvalizator sa samo jednom namenom – da vrati izgubljene frekvencije. Tehnologija zaista dobro radi, ali ne treba ni očekivati čuda. Rezultati su bolji što je i MP3 datoteka kvalitetnija, tj. manje komprimovana.

Što se tiče reprodukcije okružujućeg zvuka, gledanje filmova je pravo uživanje. Zvuk je veoma jak, kristalno čist i odlično pozicioniran. U svakom slučaju, ukoliko imate dobar komplet zvučnika, relativno lako ćete uočiti razliku u kvalitetu zvuka između kartice Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty i neke jeftinije kartice. Dodatna garancija je THX certifikat za poštovanje najviših standarda kvaliteta zvuka kada se o filmovima radi.

U pogledu performansi i efekata u igrama nema nikakve dileme – posvećeni igrači neće naći bolju zvučnu karticu od ove. Uostalom, to i nije neobično, budući da je kompanija Creative učestvovala u razvoju i primeni svih naprednih tehnologija koje se koriste u savremenim igrama. CMSS-3D će omogućiti virtuelni okružujući zvuk i korisnicima koji nemaju višekanalne uređaje, već se oslanjaju samo na stereo zvučnike ili čak slušalice. Naravno, iako je ova tehnologija delotvorna, treba je razmatrati samo kao poslednju opciju – sistemi 5.1 ili 7.1 ipak daju znatno bolje rezultate.

Kako to već biva, posle svih pohvala ovom odličnom proizvodu visoke klase, moramo pomenuti i cenu. Nova zvučna kartica kompanije Creative Labs se nikako ne može svrstati u jeftine, s obzirom na to da u našim prodavnicama košta znatno više od 100 evra. Međutim, pošto zvuk u igrama i ne može biti bolji od ovoga, a zaslugom naprednih tehnologija ni filmovi i audio ne zaostaju mnogo, korisnici koji žele vrhunsku multimedijalnu zabavu na računaru ceniće sve što Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty može da im ponudi.

NAPOMENA: tekst preuzet iz casopisa "Mikro"

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oprobajte život u virtuelnom svetu koji vam Google nudi

Jedan od Googleovih projekata na kom se dugo radilo u tajnosti (prema nekim informacijama, još od kraja 2005. godine), a koji nije u većoj meri „procurio” u javnost, jeste Google Lively, još jedan od projekata koji je nastao u čuvenih 20 odsto vremena koji Googleovi zaposleni imaju na raspolaganju za rad na svojim idejama. Lively predstavlja pokušaj da se dosadni i na tekstu bazirani čet preseli u virtuelni 3D svet, u kojem svaki od učesnika biva predstavljen kao 3D avatar u virtuelnoj čet-sobi, uređenoj po ukusu njenog kreatora. Pored tekstualnih poruka koje razmenjuju učesnici u klasičnom četu, u Lively svetu vaš lik može svoja osećanja prema ostalim učesnicima iskazati i raznim animiranim gestovima, od grljenja do šutiranja. Čitava stvar prilično podseća na druge popularne virtuelne 3D svetove, a najviše na Second Life. http://www.lively.com/html/landing.html

TOP 15 SEO alata

Najboolji SEO alati u 2021. godini Ovo su alati koji vam pomažu u istraživanju ključnih reči, SEO analizi sajta, praćenju pozicija vašeg sajta na rezultatima pretrage, u nalaženju sajtova za linkovanje i svim drugim aktivnostima u optimizaciji sajtova.       SEM Rush Izuzetno moćan alat za analizu linkova, ključnih reči, performansi konkurencije, praćenje pozicija, ali i za istraživanje tema za izradu sadržaja.  https://www.semrush.com/   Screaming Frog SEO Spider Jedan od najboljih alata za SEO analizu sajtova. Ogroman broj funkcionalnosti koje odlično rade. Nema potrebe da gledate dalje ako vas zanima SEO.  https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/     Microsoft Ads Intelligence Microsoftov alat za istraživanje ključnih reči. Prednost je što možete eksportovati čak 200.000 ključnih reči. Ads Intelligence daje podatje o količini mesečnih pretraga na Bingu, o ceni po kliku, istorijsk

Microsoft vas poziva da testirate srpski Windows 7.

Kancelarija Microsofta u Srbiji poziva sve zainteresovane korisnike da iskoriste jedinstvenu priliku i isprobaju izdanje operativnog sistema Windows 7 na srpskom jeziku. Pored mogućnosti da se i lično uvere u inovacije koje će doneti novi Windows, korisnicima se pruža šansa da prijave eventualne nedoslednosti u radu sistema ili prevodu na srpski jezik i tako lično doprinesu kvalitetu srpske verzije Windowsa 7. Faza testiranja beta verzije srpskog Windowsa 7 trajaće od marta do juna 2009. godine, a sve što zainteresovani korisnici treba da urade je da posete Web lokaciju www.microsoft.com/sr-latn/rs na kojoj će pronaći kompletno uputstvo za uključivanje u program testiranja beta verzije Windowsa 7 na srpskom jeziku. Više informacija o Windowsu 7 (na engleskom jeziku) možete pronaći na Web lokaciji www.microsoft.com/windows/windows-7