Странице

VESTI DANA

четвртак, 11. децембар 2008.

ATI pretvara svoje grafičke čipove u centralne procesore


Kompanija ATI Technologies, ogranak AMD-a, objavila je u sredu 10. decembra da je omogućila slobodno preuzimanje softvera koji omogućava da njeni moćni ali nedovoljno iskorišćeni grafički procesori (GPU), preuzmu deo poslova centralnih procesora računara (CPU).

Upravljački program ATI Catalyst 8.12 omogućava da grafičke kartice ATI Radeon sa proceorom serije HD 4000 ubrzaju poslove kao što je konvertovanje DVD videa u komprimovani video za ekrane pametnih telefona. Program će raditi na oko dva miliona grafičkih kartica s procesorom Radeon koliko su ih proizvođači računara do sada ugradili u svoje mašine.

Kartice mogu da obavljaju i druge zadatke koje u normalnim uslovima izvršava procesor računara, na primer reprodukovanje videa visoke definicije ili vizuelizacija slika video igrica. Time se procesor oslobađa da radi druge poslove.

Ova tehnologija, prvi put najavljena u novembru, nazvana je ATI Stream.

Da bi pokazao njen potencijal ATI je izdao besplatan softver Avivo Video Converter koji iskorišćava grafičke procesore Radeon HD 4000 da korisnicima omogući 17 puta brže konvertovanje videa do kvaliteta 720p (720 piksela po vertikali i 1280 po horizontali, sa progresivnim skeniranjem).

Od drugog softvera koji može da iskoristi prednosti kakve nudi ATI Stream navedeni su PhotoShop CS4, After Effects CS4, Flash 10 Player i Acrobat Reader kompanije Adobe Systems, Microsoftovi Windows Vista, PowerPoint 2007, Expression Encoder i Silverlight Player, kao i nekoliko drugih. U martu se očekuju aplikacije za video obradu kompanija CyberLink i ArcSoft.

ATI se nada da će ATI Stream privući više razvojnih programera, jer im je obezbedio besplatan komplet razvojnog softvera. Beta verzija 1.3 nazvana Stream SDK takođe je objavljena u sredu.

Analitičari se slažu da video kartice mogu da učine mnogo više od pomaganja da se igraju igrice. Očekuje se da će i operativni sistemi kao što su Windows 7 i buduće verzije Mac OS-a, takođe iskoristiti neukroćenu snagu grafičkih procesora

ATI s priličnim kašnjenjem sledi rivalsku kompaniju Nvidia, koja svoju tehnologiju grafičkih procesorskih jedinica opšte namene nudi već preko godinu dana

Poršlog meseca Nvidia je ponudila Tesla Personal Supercomputer, koji koristi ekvivalent od njena četiri vrhunska GPU procesora da postigne performanse od četiri teraflopsa. Sa 4 teraflopsa ovaj personalni računar od oko 10.000 dolara našao bi se pre samo par godina na spisku 500 najbržih računara sveta.

Ovo samo još više ističe zašto današnje vrhunske grafičke kartice koštaju koliko i stoni računar. Kartice na kojima je procesor Nvidia GeForce GTX 280 koštaju oko 400 dolara, imaju 240 procesorskih jezgara koja rade na 1,3 MHz, i 1GB GDDR memorije koja radi na 1,1 GHz.

Grafički procesor ATI Radeon HD 4870 ima skoro milijardu tranzistora, što je preko dva puta više od najbržeg četvorojezgarnog centralnog procesora Phenom kompanije AMD.

ATI takođe planira da ponudi i osnaženi procesor zasnovan na procesoru Radeon HD 4870. Osam ovakvih procesora ugrađenih u serverski orman formata 4U dovoljno je da obezbedi superkompjuterske performanse od 10 teraflopsa.

Нема коментара:

Google