Странице

VESTI DANA

четвртак, 18. децембар 2008.

Google Chrome više nije beta


Google je i zvanično objavio da njihov čitač veba Chrome više nije beta verzija i da je puna verzija ovog proizvoda sada spremna za preuzimanje.

Ažuriranje je završeno u četvrtak 11. decembra – kao petnaesto po redu od kada se program pojavio u septembru. Chrome više nema oznaku beta. Dan ranije dvojica predstavnika kompanije izjavila su da je oznaka beta uklonjena, jer su ispunili postavljene ciljeve u pogledu stabilnosti i performansi, ali da njihov posao ni izdaleka nije završen.

Nova verzija automatski će se instalirati u sledećih nekoliko dana kod svih sadašnjih korisnika.

Programeri kažu da su ispravili mnoštvo grešaka koje su izašle na videlo u prvim danima, uključujući video i audio začkoljice i probleme u vezi s performansama pojedinih dodataka. V8 JavaScript Engine sada radi jedan i po puta brže u odnosu na beta verziju.

Među ostala unapređenja spadaju poboljšane opcije za obeležavanje koje su uvoz i izvoz obeležavača učinile jednostavnijim, kao i prepravljeni panel za kontrolu privatnosti koji se sada lakše koristi.

To što je Google brzo izvukao ovaj svoj proizvod iz beta faze nije baš uobičajeno za ovu kompaniju. Gmail koji je lansiran 2004. još uvek se vodi kao beta. Google Finance, Google Health, Google Docs i Google Blog Search su debitovali mnogo pre nego što se pojavio Chrome i još uvek su beta. Pa ipak, Chrome se svega 100 dana po rođenju sada pojavio kao puno izdanje.

Razlog za ovako brzu promenu verovatno je oštra konkurencija među velikim veb čitačima. Posle početnog uzbuđenja koje je nastalo kad se Chrome pojavio, njegov tržišni udeo se brzo smanjio. Čak i uz nedavne fluktuacije, većina statističkih indikatora ukazuje na to da Chrome još uvek drži tek neznatan deo tržišta.

Google je ranije nagoveštavao da će pričekati s marketinškom kampanjom dok Chrome ne izađe iz beta faze, a da će posle toga „dodati gas“. Čak se čuju glasine da će se Chrome u bliskoj budućnosti dobijati instaliran na novokupljenim računarima.

Očekuje se da Chrome uskoro dobije podršku za Mac i Linux, kao i automatsko popunjavanje obrazaca i RSS. Google narednih meseci planira da se pozabavi i platformom za proširenja namenjenom razvojnim programerima.

LINK ZA PREUZIMANJE

1 коментар:

MINA I FILIP је рекао...

Yahoo zadržava podatke

Engine za pretragu Yahoo će smanjiti vreme čuvanja ličnih podataka koje sakupi na osnovu Web surfovanja na tri meseca, čime će vreme koje je Yahoo odredio za ovu svrhu biti jedno od najkraćih na tržištu. Prethodni period za istu svrhu iznosio je 13 meseci a ova kompanija zadržala je pravo da sačuva podatke za narednih šest meseci ukoliko dođe do neke prevare ili sigurnost sistema bude ugrožena. Kompanije koje obezbeđuju pretragu bile su pod pritiskom evropskih i drugih zvaničnika za zaštitu podataka da učine više u cilju zaštite privatnosti korisnika. Slične poteze su povukle i kompanije Microsoft i Google.

Google