Пређи на главни садржај

Usvojena rezolucija Srbije u UN

Usvojena rezolucija Srbije u UN






U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku usvojen je nacrt Rezolucije Srbije. Za Rezoluciju je glasalo 77 članica Skupštine, protiv je bilo šest, dok su uzdržane bile 74 članice.

U nacrtu rezolucije koji je predložila Srbija, od Međunarodnog suda pravde se traži da odgovori na pitanje "da li je nezavisnost Kosova koju su jednostrano proglasile privremene institucije samouprave u skladu s međunarodnim pravom".

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je, u završnom obraćanju Generalnoj skupštini UN posle glasanja o nacrtu rezolucije Srbije da je "veliki dan za međunarodno pravo".

"Ovo je veliki dan za međunarodno pravo. Zahvalni što nam je omogućeno da uputimo zahtev za savetodavno mišljenje Međunarodnom sudu pravde", rekao je Jeremić na kraju sednice Generalne skupštine.

"Hvala državama koje su pokazale solidarnost sa ovom akciojom, koja je po našem mišljenju u samoj suštini međunarodnog poretka i Povelje UN", dodao je Jeremić, izrazivši nadu da će se saradnja pitanju budućeg statusa Kosova nastaviti.

S obzirom na to da je predlog Beograda usvojen, zahtev koji se upućuje Međunarodnom sudu pravde postaje zahtev Generalne skupštine UN.

Kad dobije zahtev, Međunarodni sud pravde sam odlučuje o dinamici razmatranja - po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri. Na ocenu tog suda može se člekati i više godina, a njegove odluke nisu obavezujuće.

Zanimljivo je i da su, suprotno ranijim najavama da će zemlje EU nastupiti jedinstveno i da će najverovatnije biti uzdržane, ipak doneta odluka da svaka zemlja glasa po svom nahođenju.

Tako su Velika Britanija i Francuska bile uzdržane, a pet članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost - Slovačka, Grčka, Kipar, Španija i Rumunija, glasale su za predlog Srbije.


Političari u Srbiji ocenili su da je Srbija danas odnela veliku diplomatsku pobedu u UN. Predstavnici vlasti kosovskih Albanaca ne dele njihovo mišljenje.

Na početku sednice Skupštine UN šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je obrazložio predlog Srbije i pozvao je predstavnike članica Ujedinjenih nacija da podrže rezoluciju Srbije a ceo njegov govor možete pročitati OVDE.

Britanski ambasador pri UN Džon Sojers izjavio je pre glasanja da je srpski zahtev "politički motivisan" i ima za cilj da uspori nezavisnost Kosova i njegovo pristupanje međunarodnim organizacijama.

"Nezavisnost Kosova je i ostaće realnost" ocenio je Sojers, a "Vlada Srbije mora da odluči kako će da se izbori sa tom realnošću".

On je izrazio žaljenje što su "srpske kolege odustale od toga da traže zajednički put" i rešile da rezoluciju iznesu pred Generalnu skupštinu.

"Ukoliko rezolucija bude izneta na glasanje, mi ćemo se "uzdržati" rekao je on, ponovivši da pitanje proglašenja nezavisnosti "treba posmatrati u širem kontekstu".

"Ukoliko bude usvojeno, to pitanje će morati da se posmatra u punom kontekstu raspada Jugoslavije. Srbija je proglasila ustav iz koga je isljučila milion Albanaca", rekao je britanski diplomata.

"Britanija poziva sud da, ukoliko rezolucija bude usovjena, pruži priliku i Kosovu da iznese svoj stav", poručio je Sojers.

Posle Sojersa prisutnima se obratio predstavnik Albanije, koji je rekao da svaka zemlja ima pravo da traži mišljenje međunarodnog suda pravde, ali da to podrazumeva i određenu odgovornost, a zahtev Srbije je ocenio kao pokušaj usporavanja priznavanja kosovske nezavisnosti.

SAD će glasati protiv predloga Srbije da se traži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izjavila je predstavnica SAD Rozmari di Karlo tokom debate u Generalnoj skupštini UN.

"SAD nude punu podršku Međunarodnom sudu pravde ali u pogledu konkretne rezolucije pred nama o nezavisnosti Kosova mi tvrdimo da savetodavno mišljenje nije korisno i samim tim ćemo glasati protiv".

Uvereni smo da je priznanje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, dodala je ona ponovivši da "SAD čvrsto veruju u evropsku budućnost Srbije i Kosova"

Predstavnci Španije i Grčka rekli su da će podržati Srbiju, dok je predstavnik Francuske ponovio stav da je Kosovo slučaj "sui generis", da smatra da odluka međunarodnog suda neće poboljšati situaciju u pokrajini ali i da će biti uzdržan pri glasanju.

Posle rasprave usledilo je glasanje.

Usvojena rezolucija Srbije u UN

Коментари

NetZarada каже…
Sojers iznenađen rezultatima glasanja

Ambasador Velike Britanije u UN Džon Sojers izjavio je, posle usvajanja rezolucije da je vrlo iznenađen ishodom glasanja.

"Ranije sam govorio o tome da Velika Britanija ne želi da da podršku rezoluciji iako dajemo podršku ICJ. Zaista smo iznenađeni koliko mnogo zemalja je danas glasalo za rezoluciju", izjavio je Sojers u Generalnoj skupštini UN.

Britanski ambasador je podvukao da njegova zemlja u svakom slučaju podržava mišljenje ICJ, ali je dodao da će to biti savetodavno mišljenje koje neće moći da utuče na sudbinu Kosova.

"Najbolje za Kosovo bilo bi da se dođe do situacije koja će biti pozitivna i dobra za ceo region. Mislimo da bi Kosovu trebalo omogućiti da iznese svoj stav na ICJ", kazao je Sojers i dodao da je potpuno siguran da će Kosovo imati nezavisnost i posle mišljenja koje bude izneo ICJ.

Podvukao je da Velika Britanija želi da Srbija što pre uđe u EU, promovišsuću stabilnost čitavog regiona.

Sojers je izrazio žaljenje što predstavniku Liberije nije bilo omogućeno da glasa ističući da bi i ta zemlja trebalo da ima pravo glasa po tom pitanju. Prethodno je predstavnica Liberije signalizirala da je pokušala da glasa protiv rezolucije, ali da njeno glasanje nije uvaženo.

Iz Sekretarijata je potom saopšteno da Liberija nije ni imala pravo glasa po ovom pitanju.

Reakcija Sojersa nije začuđujuća s obzirom na to da su u utorak iz EU stigle ne baš ohrabrujuće vesti, pošto je Velika Britanija pozvala Generalnu skupštinu UN da, ako usvoji zahtev Srbije za mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova, uvaži širi kontekst proglašenja nezavisnosti Kosova, a samo pitanje koje se postavlja sudu preciznije formuliše.

Predsednik Srbije Boris Tadić bio je ipak pre sednice umereni optimista, a danas je izjavio da su UN jedina sila koja može očivati stabilnost međunarodnoh odnosa u savremenom svetu, i da je zato neobično važno da se rešavanje problema statusa Kosova i Metohije vrati u okvir svetske organizacije i međunarodnog prava.

"UN su jedini univerzalni legitimni sistem za sprečavanje povratka u anarhiju - posebno u svetu koji postaje sve manje koherentan i sve manje predvidljiv", izjavio je predsednik Tadić obraćajući se svetskim državnicima u plenarnom delu Konferencije o svetskoj politici, koja se održava u francuskom gradu Evijanu.

U sredu je iz Podgorice, za razliku od prethodnih dana, stigla dobra vest - da je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore dalo instrukciju svom predstavniku u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da podrži inicijativu Srbije da Međunarodni sud pravde razmotri legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je podgoričkim "Vijestima" ministar inostranih poslova Milan Roćen.

Što se ostalih suseda Srbije tiče Hrvatska i Makedonija su bile uzdržane prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN.

Hrvatska nije učestvovala u raspravi, a kod glasanja je, kako je javila agencija Hina, takođe bila uzdržana dok je Makedonija o svom stavu da bude uzdržana prilikom glasanja i zvanično obavestila vlasti u Beogradu.

Популарни постови са овог блога

Oprobajte život u virtuelnom svetu koji vam Google nudi

Jedan od Googleovih projekata na kom se dugo radilo u tajnosti (prema nekim informacijama, još od kraja 2005. godine), a koji nije u većoj meri „procurio” u javnost, jeste Google Lively, još jedan od projekata koji je nastao u čuvenih 20 odsto vremena koji Googleovi zaposleni imaju na raspolaganju za rad na svojim idejama. Lively predstavlja pokušaj da se dosadni i na tekstu bazirani čet preseli u virtuelni 3D svet, u kojem svaki od učesnika biva predstavljen kao 3D avatar u virtuelnoj čet-sobi, uređenoj po ukusu njenog kreatora. Pored tekstualnih poruka koje razmenjuju učesnici u klasičnom četu, u Lively svetu vaš lik može svoja osećanja prema ostalim učesnicima iskazati i raznim animiranim gestovima, od grljenja do šutiranja. Čitava stvar prilično podseća na druge popularne virtuelne 3D svetove, a najviše na Second Life. http://www.lively.com/html/landing.html

Završena Sinergija 09

Sinergija 09 U četvrtak 19. novembra završena je deveta “Sinergija”. Najbolje je sačuvano za kraj – posle stotinak predavanja u plenarnoj sali čuli smo još jedno, ali posebno vredno. Spektakl su priredili Rafal Lukawiecki i Saša Jurić. Rafal je, u svom stilu, govorio o bezbednosti u kompjuterskim sistemima, objasnio zašto firewall tako dobro zvuči i koliko je stvarno (bes)koristan, dok je Saša govorio o novitetima u Excel -u 2010 koji je upravo objavljen u beta verziji, ali i o novom SQL Server -u i njegovim servisima. Naročito atraktivan deo prezentacije bilo je “suprotstavljanje” jednog klasičnog user -a i jedne sistem administratorke koja je control freak i želi da zaviri u svaku tabelu kako bi sistem pouzdano radio. Posetioci su posle završne sesije još dugo ostali u sali, diskutujući o predavanjima i prezentacijama i razmenjujući iskustva. Velika Fresh žurka je otkazana zbog dana žalosti, a Microsoft je sredstva namenjena njenom održavanju donirao za dovršetak Hrama

7 prečica na tastaturi koje morate da znate

Gotovo svako od nas će reći da odlično poznaje rad na računaru, bili to Windows ili Mac. I 99% nas neće biti u pravu! Sve to iz razloga što očigledno ne poznajemo sve one genijalne prečice na tastaruri, koje nam znatno olakšavaju rad. Tu ne mislimo samo na čuvene CTRL+C i CTRL+V. Prema nekim istraživanjima, korišćenje mnogobrojnih prečica na tastaturi, skraćuje vam vreme rada i nekoliko puta. Evo nekih od veoma korisnih prečica, koje će vam uštedeti hiljade sati života: 1. Ka ko na brzinu pre odlaska na pauzu zaključati kompjuter? Niko ne želi da mu kolege ili šef slučajno pročitaju prepisku na Fejsbuku ili vide neki neprimereni tab na brauzeru. Za brzo zaključavanje kompjutera, iskoristite prečice: Windows: "Start" dugme + L. Mac: Cmd + Alt + Eject. 2. Kako ponovo otvoriti slučajno isključeni tab?   Dešava se često da želite da isključite brauzer, ali kasno shvatite da je među tabovima i onaj koji vam i dalje treba. Umesto da ga tražite u rubrici History,