Пређи на главни садржај

7 prečica na tastaturi koje morate da znate


Gotovo svako od nas će reći da odlično poznaje rad na računaru, bili to Windows ili Mac. I 99% nas neće biti u pravu! Sve to iz razloga što očigledno ne poznajemo sve one genijalne prečice na tastaruri, koje nam znatno olakšavaju rad. Tu ne mislimo samo na čuvene CTRL+C i CTRL+V.


Prema nekim istraživanjima, korišćenje mnogobrojnih prečica na tastaturi, skraćuje vam vreme rada i nekoliko puta.

Evo nekih od veoma korisnih prečica, koje će vam uštedeti hiljade sati života:

1. Kako na brzinu pre odlaska na pauzu zaključati kompjuter?

Niko ne želi da mu kolege ili šef slučajno pročitaju prepisku na Fejsbuku ili vide neki neprimereni tab na brauzeru.
Za brzo zaključavanje kompjutera, iskoristite prečice:

  • Windows: "Start" dugme + L.
  • Mac: Cmd + Alt + Eject.

2. Kako ponovo otvoriti slučajno isključeni tab? 

Dešava se često da želite da isključite brauzer, ali kasno shvatite da je među tabovima i onaj koji vam i dalje treba. Umesto da ga tražite u rubrici History, probajte sledeće:

  • Windows: Ctrl + Shift + T
  • Mac: Command + Z (Safari), Ctrl + Shift + T (Google Chrome).

3. Šta da radite kada kompjuter "zabaguje"? 

Umesto da idete na Ctrl + Alt + Del, probajte ove prečice i zatvorite samo taj jedan, problematični program, koji je zakočio kompjuter:

  • Windows: Ctrl + Shift + Esc
  • Mac: Cmd + Option + Shift + Esc.

Dugmiće držite pritisnute 3 sekunde, a potom nastavite normalno sa radom.

4. Kako brzo preći s jednog prozora na drugi? 

I dalje spuštate miša na start meni i birate koji ćete prozor da stavite preko ekrana? Sa ovim, menjanje prozora je mnogo jednostavnije:

  • Windows: Alt + Tab
  • Mac: Cmd + Tab

5. Kako brzo sačuvati adresu stranice? 

Ovo će vam uštedeti mnooogo vremena:

  • Windows: Alt + D
  • Mac: Cmd + L

6. Šta kada šef odjednom naiđe? 

Smučio vam se posao, pa šta? Svakom je ponekad! Iskoristićete par minuta da skoknete na Fejs ili odgledate nešto na Jutjubu. Ali to vaš šef ne sme da vidi.

Iskoristite ove prečice i svi ti prozori odjednom će nestati. Na ekranu će se ponovo pojaviti Excel tabela ili tekst u Word-u:

  • Windows: Windows + D
  • Mac: Fn + F11

7. Kako uraditi screenshot samo jednog dela ekrana? 

  • Windows: Alt + Print Screen
  • Mac:  Cmd + Shift + 3

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oprobajte život u virtuelnom svetu koji vam Google nudi

Jedan od Googleovih projekata na kom se dugo radilo u tajnosti (prema nekim informacijama, još od kraja 2005. godine), a koji nije u većoj meri „procurio” u javnost, jeste Google Lively, još jedan od projekata koji je nastao u čuvenih 20 odsto vremena koji Googleovi zaposleni imaju na raspolaganju za rad na svojim idejama. Lively predstavlja pokušaj da se dosadni i na tekstu bazirani čet preseli u virtuelni 3D svet, u kojem svaki od učesnika biva predstavljen kao 3D avatar u virtuelnoj čet-sobi, uređenoj po ukusu njenog kreatora. Pored tekstualnih poruka koje razmenjuju učesnici u klasičnom četu, u Lively svetu vaš lik može svoja osećanja prema ostalim učesnicima iskazati i raznim animiranim gestovima, od grljenja do šutiranja. Čitava stvar prilično podseća na druge popularne virtuelne 3D svetove, a najviše na Second Life. http://www.lively.com/html/landing.html

TOP 15 SEO alata

Najboolji SEO alati u 2021. godini Ovo su alati koji vam pomažu u istraživanju ključnih reči, SEO analizi sajta, praćenju pozicija vašeg sajta na rezultatima pretrage, u nalaženju sajtova za linkovanje i svim drugim aktivnostima u optimizaciji sajtova.       SEM Rush Izuzetno moćan alat za analizu linkova, ključnih reči, performansi konkurencije, praćenje pozicija, ali i za istraživanje tema za izradu sadržaja.  https://www.semrush.com/   Screaming Frog SEO Spider Jedan od najboljih alata za SEO analizu sajtova. Ogroman broj funkcionalnosti koje odlično rade. Nema potrebe da gledate dalje ako vas zanima SEO.  https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/     Microsoft Ads Intelligence Microsoftov alat za istraživanje ključnih reči. Prednost je što možete eksportovati čak 200.000 ključnih reči. Ads Intelligence daje podatje o količini mesečnih pretraga na Bingu, o ceni po kliku, istorijsk

Microsoft vas poziva da testirate srpski Windows 7.

Kancelarija Microsofta u Srbiji poziva sve zainteresovane korisnike da iskoriste jedinstvenu priliku i isprobaju izdanje operativnog sistema Windows 7 na srpskom jeziku. Pored mogućnosti da se i lično uvere u inovacije koje će doneti novi Windows, korisnicima se pruža šansa da prijave eventualne nedoslednosti u radu sistema ili prevodu na srpski jezik i tako lično doprinesu kvalitetu srpske verzije Windowsa 7. Faza testiranja beta verzije srpskog Windowsa 7 trajaće od marta do juna 2009. godine, a sve što zainteresovani korisnici treba da urade je da posete Web lokaciju www.microsoft.com/sr-latn/rs na kojoj će pronaći kompletno uputstvo za uključivanje u program testiranja beta verzije Windowsa 7 na srpskom jeziku. Više informacija o Windowsu 7 (na engleskom jeziku) možete pronaći na Web lokaciji www.microsoft.com/windows/windows-7