Пређи на главни садржај

Microsoftov novi pretraživač zove se Bing

Microsoft je za svoju novu pretraživačku mašinu izabrao ime Bing, čime je najzad stavio tačku na višemesečna nagađanja o tome kako će se zvati sledeća iteracija njegovog pretraživača Live Search.

Izvor: Mikro

Izvršni direktor Stiv Bolmer otkrio je Bing u četvrtak 28. maja u San Dijegu, na konferenciji All Things Digital, odnosno D7, i saopštio da će ga u sledećih nekoliko dana postepeno uvoditi u rad sve dok u sredu 3. juna ne bude svima u potpunosti na raspolaganju.

Bing i Kumo bila su imena koja je kompanija odabrala kao kandidate, ali je tek poslednjih dana postalo jasno da će pobediti Bing. Microsoft je ranije ove godine objavio da testira pretraživač interno nazvan Kumo, što na japanskom znači oblak, ali nikada nije potvrdio da će to biti i zvanično ime novog pretraživača.

Na veb lokaciji konferencije na kojoj je Microsoft demonstrirao mogućnosti svog novog pretraživača može se pogledati intervju s Bolmerom.

Microsoft je objavio da Bing zapravo nije mašina za pretraživanje već „mašina za odlučivanje“, jer ljudima omogućava da inteligentnije pretražuju veb i pojednostavljuje im svakodnevne poslove, a uz to im pruža mogućnost da na više načina organizuju rezultate pretraživanja, saglasno svojim potrebama. Očito je da je kompanija rezonovala ovako: ljudi su spremni da posle pretraživanja odu dalje, a Bing će im pomoći da donesu bolje odluke.

Kao ključna unapređenja u odnosu na Live Search, Microsoft navodi mogućnost da prodre dublje u veb i brže dostavi relevantne rezultate, a kao najubojitije oružje koje će ga odvojiti od konkurencije smatra način na koji razlučuje i prikazuje informacije.

Dok Google stavlja naglasak na spartanski, brzo učitavajući dizajn i spisak najrelevantnijih rezultata pretraživanja, Bingovi rezultati su organizovani u kategorije kao što su veb, mape, slike i zdravlje. Za svako pretraživanje Bing dinamički stvara kategorije kao odgovor na upit i nastoji da pogodi šta je korisnik nameravao da nađe (zahvaljujući tehnologiji do koje je došao kupovinom kompanije Powerset), umesto da se oslanja na poređenje ključnih reči s dokumentima na vebu.

Stefan Vajc, direktor ogranka Live Search u Microsoftu, rekao je da je „Google uradio veliku stvar time što je reč Google pretvorio u glagol“. Za razliku od ponovljenog pretraživanja koje Vajc smatra osnovnom odlikom „guglovanja“, Bing je orijentisan na pronalaženje odgovora već iz prve ruke i pomaganje da se pretraživanje dalje rafinira iz strane s rezultatima.

Pored toga što je dosadašnjem pretraživaču podario nov izgled, Bing je zato unapredio i navigaciju po rezultatima pretraživanja, ponudivši novu navigacionu traku, prikazivanje veb strana i pre nego što ih posetite i grupisanje rezultata po zadatim kategorijama.

Na primer, navigacione i pretraživačke alatke smeštene su s leve strane u prostoru Istraživačko okno (Explore Pane) među kojima je i alatka Web Groups koja organizuje rezultate pretraživanja. Tu su isto tako i funkcije Related Searches i Quick Tabs, koje prave sadržaj za različite kategorije rezultata pretraživanja.

Bing pomaže korisnicima da nađu ono što pretraživač smatra najrelevantnijim tako što rezultate ističe na razne načine. Funkcija Najbolje poklapanje (Best Match) pokazuje šta pretraživač smatra najboljim rezultatom za zadati upit. Druga funkcija nazvana Duboke veze (Deep Links) daje bolji uvid u ponuđene resurse.

Bing nudi i brz prethodni prikaz (Quick Preview), zapravo kratak prikaz rezultata u polju koje se pojavi kad se mišem pređe preko hiperveze rezultata. Ovim prikazom se dobija slika s informacijama koje veza nudi, tako da korisnici mogu da odluče da li će je pritisnuti. Funkcijom Trenutni odgovori (Insatnt Answers) Bing daje pristup informacijama samo jednim pritiskom na taster miša.

Microsoft je svoj pretraživač redizajnirao u nadi da će smanjiti jaz koji ga deli od Googlea, kome pripada lavovski deo pretraživačkih upita. Za promociju Binga kompanija namerava da potroši između 80 i 100 miliona dolara.

Dodatni podaci o Bingu, kao i mogućnost da se on isproba, nalaze se ovde.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oprobajte život u virtuelnom svetu koji vam Google nudi

Jedan od Googleovih projekata na kom se dugo radilo u tajnosti (prema nekim informacijama, još od kraja 2005. godine), a koji nije u većoj meri „procurio” u javnost, jeste Google Lively, još jedan od projekata koji je nastao u čuvenih 20 odsto vremena koji Googleovi zaposleni imaju na raspolaganju za rad na svojim idejama. Lively predstavlja pokušaj da se dosadni i na tekstu bazirani čet preseli u virtuelni 3D svet, u kojem svaki od učesnika biva predstavljen kao 3D avatar u virtuelnoj čet-sobi, uređenoj po ukusu njenog kreatora. Pored tekstualnih poruka koje razmenjuju učesnici u klasičnom četu, u Lively svetu vaš lik može svoja osećanja prema ostalim učesnicima iskazati i raznim animiranim gestovima, od grljenja do šutiranja. Čitava stvar prilično podseća na druge popularne virtuelne 3D svetove, a najviše na Second Life. http://www.lively.com/html/landing.html

Završena Sinergija 09

Sinergija 09 U četvrtak 19. novembra završena je deveta “Sinergija”. Najbolje je sačuvano za kraj – posle stotinak predavanja u plenarnoj sali čuli smo još jedno, ali posebno vredno. Spektakl su priredili Rafal Lukawiecki i Saša Jurić. Rafal je, u svom stilu, govorio o bezbednosti u kompjuterskim sistemima, objasnio zašto firewall tako dobro zvuči i koliko je stvarno (bes)koristan, dok je Saša govorio o novitetima u Excel -u 2010 koji je upravo objavljen u beta verziji, ali i o novom SQL Server -u i njegovim servisima. Naročito atraktivan deo prezentacije bilo je “suprotstavljanje” jednog klasičnog user -a i jedne sistem administratorke koja je control freak i želi da zaviri u svaku tabelu kako bi sistem pouzdano radio. Posetioci su posle završne sesije još dugo ostali u sali, diskutujući o predavanjima i prezentacijama i razmenjujući iskustva. Velika Fresh žurka je otkazana zbog dana žalosti, a Microsoft je sredstva namenjena njenom održavanju donirao za dovršetak Hrama

7 prečica na tastaturi koje morate da znate

Gotovo svako od nas će reći da odlično poznaje rad na računaru, bili to Windows ili Mac. I 99% nas neće biti u pravu! Sve to iz razloga što očigledno ne poznajemo sve one genijalne prečice na tastaruri, koje nam znatno olakšavaju rad. Tu ne mislimo samo na čuvene CTRL+C i CTRL+V. Prema nekim istraživanjima, korišćenje mnogobrojnih prečica na tastaturi, skraćuje vam vreme rada i nekoliko puta. Evo nekih od veoma korisnih prečica, koje će vam uštedeti hiljade sati života: 1. Ka ko na brzinu pre odlaska na pauzu zaključati kompjuter? Niko ne želi da mu kolege ili šef slučajno pročitaju prepisku na Fejsbuku ili vide neki neprimereni tab na brauzeru. Za brzo zaključavanje kompjutera, iskoristite prečice: Windows: "Start" dugme + L. Mac: Cmd + Alt + Eject. 2. Kako ponovo otvoriti slučajno isključeni tab?   Dešava se često da želite da isključite brauzer, ali kasno shvatite da je među tabovima i onaj koji vam i dalje treba. Umesto da ga tražite u rubrici History,