Странице

VESTI DANA

уторак, 22. јул 2008.

Šta je RSS

Evo, rešio sam da napišem post o tome šta je zapravo RSS, na zahtev mnogih čitalaca, ali i zbog toga što ni sam nisam baš najbolje upućen u sve tajne ove (jako korišćene) tehnologije. Nadam se da će ovaj članak pomoći da svi mi bolje shvatimo RSS i počnemo da ga koristimo na kvalitetniji način.

Šta znači RSS?
RSS - Rich Site Summary (bukvalan prevod - sumiranje sajta sa puno sadržaja). Dakle, RSS je zapravo format uz pomoć kojeg imate uvid u najsvežiji sadržaj određenog sajta. Mnogi sajtovi sa vestima, 99% blogova, a u zadnje vreme i veliki procenat foruma nudi svojim posetiocima RSS usluge.

Prednosti korišćenja RSS-a
RSS je veoma bitan ljudima koji redovno koriste Internet. Globalna mreža je odavno postala nepregledna džungla, pa se svakome od nas može dogoditi da izgubi uvid koje sajtove želi redovno da prati. Ovo je naročito primetno danas kada je veliki broj domena jednostavnih za pamćenje već zauzet, jednostavno se desi da zaboravite adresu sajta. RSS vam dozvoljava da budete u toku sa najnovijim sadržajem sajta za koji ste zainteresovani i to na veoma udoban način. RSS takođe štedi vreme i čuva vašu privatnost, jer na jednom mestu imate pregled svih sajtova na koje ste se prijavili, pa se s’ lakoćom možete i odjaviti.

Šta mi je potrebno?
Da biste počeli da koristite RSS tehnologiju, potreban vam je RSS čitač ili popularnije agregator. Popularni agregatori u vidu softverskih rešenja su: Amphetadesk (Windows, Linux, Mac), FeedReader (Windows) i NewsGator (Windows - integriše se sa Outlook-om). Postoji i veliki broj web-baziranih agregatora, a neki od najpopularnijih su: My Yahoo, Bloglines i Google Reader. Moja preporuka je da isprobate makar 2-3 agregatora jer ćete tako lakše doći do rešenja koje vam najviše odgovara. Većina nas verovatno će izabrati neki od web-baziranih agregatora, u mom slučaju to je My Yahoo.

Verovatno ste primetili da veliki procenat blogova u Srbiji (a i šire) svoj RSS feed poverava kompaniji FeedBurner। Nešto više o FeedBurner-u u narednim člancima.

Нема коментара:

Google