Странице

VESTI DANA

недеља, 23. новембар 2008.

Microsoft Dynamics NAV 2009 stiže prvog decembra

Microsoft je na konferenciji održanoj 19. novembra u Kopenhagenu objavio da će se Dynamics NAV 2009, najnovija generacija ERP proizvoda ove kompanije namenjena srednjim i malim preduzećima, pojaviti prvog decembra i to u 14 zemalja – SAD, Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi (na engleskom i francuskom), Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Indiji (na engleskom), Irskoj, Italiji, Meksiku, Holandiji, Novom Zelandu i Španiji. Kompanija planira da kroz izvesno vreme objavi raspoloživost ovog sistema u još 28 zemalja.

Novo izdanje odlikuje „krojenje po ulogama“, dizajn kojim se sistem fino podešava kako bi se maksimalno uskladio s pojedinačnim potrebama i odgovornostima zaposlenih. NAV 2009 uključuje i niz mogućnosti iz oblasti poslovnog obaveštavanja (Business Intelligence, BI) koje zaposleni mogu koristiti za analiziranje podataka kao i .NET veb servise za povezivanje Dynamicsa s drugim aplikacijama i funkcionalnostima poput sistema kreditnih čekova.

2 коментара:

MINA I FILIP је рекао...

Microsoft otvara novu Internet prodavnicu u SAD


Microsoft je početkom prosle nedelje, bez velike medijske gužve, otvorio novu Internet prodavnicu u kojoj kupci iz SAD mogu kupovati hardverske i softverske proizvode kompanije. Kompanija trenutno ima četiri takve prodavnice – u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Koreji i SAD.

Predstavnici Microsofta izjavili su da će kupci iz SAD moći u prodavnici da kupe sve proizvode koji se nalaze u ponudi kompanije. Naime, kupci iz SAD su dosada mogli da nabave pojedine softverske proizvode putem Internet portala Windows Marketplace, dok je, primera radi, konzola Xbox mogla da se kupi samo u maloprodajnim objektima Microsoftovih partnera.

Kada je pitanju softver, predstavnici Microsofta su saopštili da će kupci moći da preuzimaju sve proizvode kompanije, sve dok za njih postoji tehnička podrška (Microsoftov softver obično ima "životni vek" od pet godina).

Анониман је рекао...

Microsoft: Windows 7 će raditi na malim prenosivim računarima sa SSD diskovima


Predstavnici Microsofta saopštili su da će mali prenosivi računari sa čvrstim diskom zasnovanim na fleš memoriji (solid state drive, SSD), kapaciteta najmanje 16 GB, moći da pokrenu Windows 7.

Operativni sistem sa pomoćnim datotekama koje je kreira Windows 7 – uključujući datoteke za oporavak, registraciju, hibernacione i privremene datoteke – zahtevaće 8 GB, tako da će za aplikacije i korisničke podatke preostati 8 GB, izjavili su predstavnici Microsofta tokom prezentacije na konferenciji Windows Hardware Engineering (WinHEC). Predstavnici Microsofta su izjavili i da će kompletna instalacija Windowsa 7 biti manja od instalacije Viste, tako da će kapacitet SSD diska od 16 GB biti sasvim dovoljan za uživanje u Windowsu 7.

Prvi mali prenosivi računar, predstavljen prošle godine, Asus Eee PC 701, isporučivao se sa SSD diskom kapaciteta 4 GB. Taj model je kao operativni sistem koristio Linux jer kapacitet diska nije bio dovoljan za Windows Vistu. Microsoft je u to vreme odbijao da licencira XP za male prenosive računare, međutim sa rastom popularnosti malih prenosivih računara, kompanija je promenila stav i dozvolila proizvođačima da licenciraju Windows XP u verziji Home.

Iako se većina malih prenosivih računara danas isporučuje sa standardnim čvrsitm diskovima, Microsoft radi na smanjenju instalacione verzije Windowsa XP kako bi ona mogla da se koristi na jeftinijim računarima sa SSD diskovima kapaciteta 2 GB. To bi, primera radi, mogao da bude prenosivi računar XO razvijen u okviru projekta "Jedan prenosivi računar za svako dete" (One Laptop Per Child, OLPC). Predstavnici kompanije su izjavili da se Windows Vista uglavnom neće koristiti za male prenosive računare, pre svega zbog veličine njene instalacione verzije i visoke cene kapacitetnijih SSD diskova.

Istraživačka kompanija Gartner predvidela je da će velikoprodajne cene SSD diskova biti prepolovljene do 2010. godine kada se očekuje pojavljivanje Windowsa 7.

Predstavnici Microsofta nisu želeli da potvrde da li kompanija planira prilagođenu verziju Windowsa 7 za male prenosive računare. Ipak, potvrdili su da Microsoft ne namerava da napravi specijalni korisnički interfejs za male prenosive računare prilagođen njihovim ekranima i izjavili da Windows 7 najverovatnije neće podržavati podizanje sistema sa USB fleš diska.

Google