Странице

VESTI DANA

четвртак, 13. новембар 2008.

Nvidia predstavila novu grafičku karticu

Nvidia, Quadro, FX5800,

Kompanija Nvidia predstavila je početkom ove nedelje novu grafičku karticu koja nije namenjena za igranje računarskih igara, a prodavaće se po ceni od 3500 dolara

Radi se o kartici Quadro FX 5800 koja se isporučuje sa 4 GB memorije i grafičkim procesorom sa 240 jezgara, ali nije namenjena igračima. Quadro FX 5800 je dizajnirana za profesionalce koji žele da za obradu velikih količina podataka iskoriste snagu paralelenog procesiranja grafičkih čipova i time izbegnu preopterećivanje centralnog procesora unutar računara. Memorijski protok nove grafičke karte iznosi 102 GB/s, može da obradi 52 milijarde teksturnih elemenata u sekundi i iscrta 300 miliona trouglova, navode predstavnici kompanije Nvidija.

Kartica Quadro FX5800 će se koristiti u finansijskim i bankarskim ustanovama za složeno finansijsko modeliranje, za medicinska istraživanja, u kompanijama koje se bave istraživanjem nafte i gasa, kao i u druge industrijske namene, Njenih 240 procesorskih jezgara može se programirati koristeći Nvidijin C-jezik Cuda sa razvojnim okruženjem i alatima.

Grafičke kartice zasnovane na procesoru Quadro FX5800 trenutno nudi kompanija PNY Technologies za američko i evropsko tržište, kompanija Elsa za japansko tržište i kompanija Leadtek za ostatak Azije.

Нема коментара:

Google