Странице

VESTI DANA

уторак, 05. фебруар 2008.

Microsoft kupuje Yahoo?

Kompanija Microsoft je sredinom ove nedelje ponudila 44,6 milijardi dolara za kupovinu kompanije Yahoo. Analitičari tumače Microsoftovu ponudu kao pokušaj kompanije da se upusti u tržišno nadmetanje sa kompanijom Google na planu pružanja usluga i oglašavanja na Internetu.

Predstavnici Microsofta su ranije izneli predviđanja da će se vrednost tržišta oglašavanja na Internetu povećati sa 40 milijardi dolara u 2007. godini, na 80 milijardi dolara u 2010. godini, tako da eventualno spajanje dva IT giganta nagoveštava predstojeća velika pregrupisavanja najvažnijih učesnika na tom tržištu.

Ukoliko Microsoftova ponuda bude prihvaćena, postupak kupovine mogao bi da bude okončan u drugoj polovini ove godine.

5 коментара:

Vlada је рекао...

Softver otvorenog koda na srpskomMinistarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo u Vladi Republike Srbije organizovalo je rad na lokalizaciji nekoliko poznatih programa otvorenog koda. Radi se o operativnom sistemu Linux, programskom paketu OpenOffice, čitaču Weba Firefox i klijentu e-pošte Thunderbird, a lokalizacija je poverena stručnjacima sa Elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka i Matematičkog fakultetu Univerziteta u Beogradu i stručnjacima Elektronskog fakultetu u Nišu.

Trenutno, radi se na lokalizaciji dve verzije Linuxa - Ubuntu i Fedora, a prve verzije tih programa na srpskom jeziku moći će da se koriste već u martu 2008. godine.

Nakon toga, na red će doći aplikacije iz programskog paketa Open Office, koje pružaju veći deo mogućnosti kao i aplikacije iz Microsoftovog paketa Office
(procesor teksta veoma sličan Wordu, program za tabelarno izračunavanje poput Excela, program za prezentacije sličan PowerPointu i program za male baze podataka). Ti programi su kompatibilni sa programima iz Microsoftovog Officea i zadovoljavaju sve potrebe pojedinaca i manjih preduzeća u pogledu pripreme tekstova, tabelarnih izračunavanja i prezentacija. Korišćenjem ovih programa otvorenog koda može se postići značajna ušteda na ime troškova za nabavku softvera.

Predstavnici Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo su izjavili da će se državni organi Srbije i ubuduće zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog suzbijanja softverske piraterije, već i zbog domaće softverske industrije čiju intelektualnu svojinu treba štititi.

Najavljeno je da će početkom 2009. godine biti raspisan tender za lokalizaciju i drugih važnih softverskih paketa zasnovanih na programima otvorenog koda.

Vlada је рекао...

Microsoft kupio kompaniju Caligari


Kompanija Microsoft saopštila je da je kupila kompaniju Caligari, proizvođača softvera za trodimenzionalno modeliranje. Prema izjavama predstavnika Microsofta, softver kompanije Caligari će biti integrisan u Microsoftov kartografski sistem Virtual Earth.

Kompanija Caligari razvija softver za 3D modeliranje i animaciju još od sredine osamdesetih godina prošlog veka, kada je objavila verziju tog softvera za računare Amiga. Njen glavni softverski poizvod, program trueSpace, odlikuje korisničko okruženje koje olakšava kreiranje složenih trodimenzionalnih animacija.

U Microsoftovom saopštenju se navodi da će stručnjaci kompanije Caligari ubuduće blisko sarađivati sa članovima Microsoftovog odeljenja Virtual Earth, kao i sa zaposlenima u kompaniji Multimap, koju je Microsoft kupio u decembru prošle godine i integrisao u odeljenje Virtual Earth.

Trodimenzionalna verzija alatke Virtual Earth, koja se trenutno nalazi u beta verziji, će omogućavati korisnicima pregledavanje satelitskih snimaka gradova i područja, kao što to omogućava popularna Googleova usluga Google Earth.

Vlada је рекао...

Evropska komisija ponovo kaznila Microsoft


Nili Kros, komesar za tržište Evropske komisije saopštila je da je ta organizacija kaznila kompaniju Microsoft zbog neispunjavanja odredbi iz odluke koju je Komisija donela još 2004. godine; tom odlukom okončan je dugogodišnji postupak koji je Evropska komisija vodila protiv Microsofta zbog kršenja anitmonopolskih zakona.

Evropska komisija je najnovijom odlukom odredila da Microsoft treba da plati kaznu u iznosu od 899 miliona evra, što predstavlja najveću ikada izrečenu kaznu nekoj IT kompaniji.

Da podsetimo, Komisija je 2004. godine kaznila Microsoft kaznom od 497 miliona evra zbog toga što je kompanija zloupotrebila položaj svog operativnog sistema za PC računare da bi stekla prednost na tržištu servera i programa za reprodukovanje multimedijskih datoteka. Osim toga Komisija je naredila Microsoftu da objavi podatke o načinu komuniciranja njegovih serverskih proizvoda sa Windowsom i naložila da u roku od 90 dana počne da prodaje verziju Windowsa bez ugrađenog Windows Media Playera.

Vlada је рекао...

Bil Gejts tvrdi da cenzura Interneta neće uspeti


„Pokušaji nekih zemalja da ograniče i kontrolišu razmenu informacija na Internetu osuđeni su na propast“, izjavio je predsednik Microsofta Bil Gejts na američkom univerzitetu Stanford.

“Ne vidim rizik od ograničenja slobode protoka informacija na Internetu, zato što se Internet jednostavno ne može kontrolisati”, rekao je Gejts.

Proteklih godina Kina se zalagala za cenzuru Interneta, a Microsoft i još neke američke kompanije, optužene su za pomaganje u ovim naporima. Krajem 2005 godine Microsoft je zatvorio blog novinara Zao Jinga, poznatog kao Majkl Anti, zbog pisanja o štrajku novinara u toj zemlji.

Gledano na duže staze, sloboda govora će prevladati, smatra Bil Gejts. To je pre svega zbog poslovnih zahteva. Ograničenja u slobodi govora smanjiće poslovne aktivnosti, tako da će se kompanije boriti protiv cenzure.

Gejts je prokomentarisao razgovor na temu "Softver, inovacije, preduzetništvo i vraćanje zajednici" koja se uglavnom odnosila na dve, njemu omiljene oblasti: budućnost tehnologije i filantropski ciljevi koje je postavio sebi posle povlačenja sa svakodnevnog rada u kompaniji Microsoft.

Osnivač Microsofta u potpunosti će se povući sa posla u kompaniji u julu ove godine, ali je sebi postavio nove visoke ciljeve, uključujući borbu protiv AIDS-a i kampanju za suzbijanje bolesti polio paralize i malarije.

Bil Gejts želi i da pruži podršku inovacijama koje će biti od koristi najsiromašnijim zemljama sveta. „Danas, kada još uvek milioni ljudi umire od malarije, devedeset posto svetskih medicinskih istraživanja odnosi se na bolesti koje se javljaju u najbogatijim zemljama sveta. Razmislite o tome, koliko novca treba da se potroši na ćelavost u odnosu na malariju?”, upitao je Gejts.

Odmah je pružio i odgovor na to pitanje: pedeset puta veća suma novca troši se na traženje leka za ćelavost nego na istraživanje bolesti malarija. “Ako ne postoji potreba tržišta, onda nema ni želje za inovacijama, a ja želim da se to promeni.”

Pedesetdvogodišnji Bil Gejts oprezno gleda na svoju nastupajuću karijeru filantropa. „Napuštanje funkcija u Microsoftu može biti traumatično za mene“, rekao je. “Imao sam samo 17 godina kada sam se u potpunosti posvetio Misrosoftu i jedino time sam se bavio do sada. Ko zna kako će biti kada to promenim.”

NetZarada је рекао...

Microsoft priprema novu ponudu za kupovinu kompanije Yahoo?
Poznati američki ekonomski časopis Wall Street Journal objavio je da kompanija Microsoft pokušava da nađe partnera kako bi ponovo iznela ponudu za kupovinu kompanije Yahoo. Među potencijalnim Microsoftovim partnerima spominju se kompanije Time Warner i News.

Microsoft je 1. februara ove godine ponudio 44,6 milijardi dolara za kupovinu kompanije Yahoo. Ponuda je u aprilu povećana na 49 milijardi dolara, ali je i rukovodstvu Yahooa ostavljen rok od tri nedelje da se izjasni. Upravni odbor Yahooa je početkom maja odbio ponudu Microsofta sa obrazloženjem da je "previše niska" i da kompanija "vredi više", što je izazvalo nezadovoljstvo nekih deoničara kompanije. Svoj protivljenje odluci Upravnog odbora je najglasnije izrazio poznati milijarder i investitor Karl Ikan, koji je saopštio da namerava da smeni kompletan Upravni odbor kompanije.

Upravni odbor kompanije Yahoo je objavio više saopštenja u kojima je branio svoju odluku, a početkom ove nedelje je deoničarima kompanije uputio dokument u kome se od njih traži podrška prilikom glasanja na predstojećoj skupštini deoničara koja je zakazana za 1.avgust. Na ime, na toj skupštini svih 10 članova Upravnog odbora kompanije moraju da prođu proceduru reizbora.

Google