Странице

VESTI DANA

четвртак, 28. фебруар 2008.

Cleanup Assistant 0.99.7.22 Beta 2

Hard diskovi su sve većeg kapaciteta i sve pristupačnijih cena. Možemo slobodno reći da korisnici računara danas više nego ikad imaju prilike da za male pare izvrše skladištenje ogromne količine podataka. Naravno, u tome se preteruje, pa nije redak slučaj da slobodan prostor na disku „pojede maca”. Gomilanje slika, kojekakvih video klipova, virtuelnih CD/DVD imagea, programa za „sve i svašta” i ostalih „kozmetičkih preparata” postala je toliko rasprostranjena pojava da je to zabrinjavajuće.

Programski alati koji korisnicima nude pomoć u oslobađanju nepotrebno zauzetog skladišnog prostora uglavnom su tu da izvrše čišćenje sistema od fajlova zaostalih nakon pokretanja deinstalacionih rutina, nepotrebnih cache rezanaca, privremenih fajlova nagomilanih u Temp folderima, duplikata itd. Retko koji donosi mogućnost skretanja pažnje korisniku na to da pojedini direktorijumi sadrže preveliku količinu podataka i, što je još zanimljivije, retko koji gazdi računara uručuje ključeve za ručno brisanje sirovog materijala (valjda se podrazumeva da korisnik to može da obavi iz omiljenog fajl menadžera). Cleanup Assistant pokušava da na ovom polju donese izvesna unapređenja i korisnike privuče fleksibilnošću i mnoštvom korisnih opcija.

Program sadrži tri radne sekcije, od kojih je ona pod imenom Drive Cleaner najbitnija u procesu oslobađanja neplanski okupiranog prostora na hard disku. Odavde se vrši skeniranje lokalnih hard diskova i brisanje datoteka za koje programski algoritam zaključi da bespotrebno zauzimaju raspoložive klastere. Proces omogućava jurnjavu za podacima koji nastaju kao produkt korišćenja internet pretraživača („kolačići”, privremeni fajlovi, History lista, posećivane adrese...) – podržani su Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera i Safari, lociranje sistemskih „repova” (automatsko pražnjenje kante za đubre, eksterminisanje preuzetih instalacionih paketa, brisanje fajlova iz Temp direktorijuma koji se nisu koristili više od dva dana, obračunavanje sa CHK datotekama nastalim kao produkt rada programa Scandisk itd.) i, konačno, odstranjivanje privremenih fajlova nastalih korišćenjem određenih programa (Flash Player, Windows Messenger, Azureus, Microsoft Office...). Pored navedenog, u ovoj sekciji nalazi se i opcija za tzv. dubinsko skeniranje hard diskova (Deep scan), koja omogućava preciznu pretragu i pronalaženje datoteka naznačenog tipa. Po defaultu, tu su samo LOG, TMP i BAK, ali možete dodavati i druge jednostavnim navođenjem ekstenzije i pritiskanjem dugmeta Add. Treba reći da je program prilično hitar, pa mu je za skeniranje lokalnih diskova ukupnog kapaciteta 360 GB bilo potrebno tek nekoliko sekundi. Zanimljivo je da je pretraga pronašla gotovo 1 GB kojekakvog đubreta i to na sveže instaliranom operativnom sistemu (korišćen je aktivno svega dva dana)! Ukoliko još imate nedoumica, trebalo bi da su ovim podatkom razrešene.

Neko će reći da, ukoliko korisnik ne ume da suzbije sopstvenu želju za skladištenjem kojekakvog đubreta na hard disku, nikakav program za „usisavanje” neće mu pomoći u očuvanju higijene. Iako je ovakva tvrdnja vrlo blizu istine, zarad onih kojima stečeno znanje ne dozvoljava prčkanje po sistemskim folderima i svojeručno brisanje zaostalih repova, programe kakav je Cleanup Assistant dobro je držati nadohvat ruke. Ne morate posedovati duboke džepove kako biste se kvalifikovali za njegovo korišćenje, a i dobićete sasvim upotrebljivu alatku koja vam svakodnevno korišćenje računara može učiniti ugodnijim iskustvom.

23,6 MB, 24 MB na HD-u
program je besplatan
www.cleanupassistant.com

Нема коментара:

Google