Пређи на главни садржај

Blogger - kako funkcionise

Kreirali ste svoj blog, otisli na “Start Posting” i usli na administratorski deo bloga. Najpre, uocite tri kartice: Posting, Settings i Template.

podesavanja

Mozda je nelogicno, ali idemo najpre na drugu - Settings.

Settings kartica

Pod Basic imate naslov upisan, pod Description upisite recenicu - dve o svom blogu. Kratki opis. “Add your Blog to our listings?” uzmite “Yes” kako bi vas blog bio u Blogger direktorijumu. Sve ostalo ovde ostavite kako jeste i idite na Save settings.
Formatting - Ovde mozete podesiti Time zone, vremensku zonu u kojoj se nalazite, jezik kojim cete pisati na blogu, i za pocetak nista drugo ne morate dirati. Save settings.
Comments - Ovde mozete izmeniti “Who Can Comment?” na Anyone. Time dobijate da svi koji vide blogu mogu pisati komentare i time dobijate cesce promene na blogu sto je bolje za pretrazivace. “Enable comment moderation?” Yes, kako bi mogli da moderirate komentare. Bice tu i spam komentara koje ovako mozete da brisete. Kada stavite Yes, pojavice se polje gde upisete adresu na koji ce vam stizati obavestenja od Bloggera kada imate neki nov komentar koji ceka na vasu moderaciju. “Show word verification for comments?” takodje Yes, kako bi bar smanjili broj spam komentara.

Template kartica

Idemo sad na sredjivanje izgleda bloga. Page elements vam daje shematski prikaz izgleda vaseg bloga. Kliknite na Add page element i nov prozor ce se pojaviti. Recimo da hocete da dodate sliku u sidebar (sidebar je kolona levo ili desno od glavne i najsire kolone u kojoj su postovi). Ispod Picture idite na Add to blog. U title upisete naziv slike u rec - vde, Caption je sta ce pisati ispod slike. Imate mogucnost da popnete sliku iz svog kompjutera ili da date adresu na kojoj se slika nalazi pa da je blogger prebaci sa te adrese. I dole imate “Shrink to fit?” ako je slika sira od sidebara onda cekirajte kako bi se automatski smanjila na sirinu koja odgovara. Ako je manja, a cekirate, blogger ce je razvuci. Ovo inace moze dosta da poremeti sliku jer joj podesava sirinu a vidsinu ostavlja originalnu. Najbolje je da slika bude 100 do 200 piksela sirine i da “Shrink to fit?” ostavite prazno. Kada zavrsite, idete na Save changes.
Fonts and colors - Ovde podesavate boje teksta, naslova, datuma, … U donjem delu imate Preview, tako da mozete da se igrate i podesite boje kako vam odgovara.
Ako kasnije resite da promenite ceo template, idite na Pick New Template i odaberite novi.

Posting

Ovde pisete nove postove. Dakle, u Title upisete naslov, a nize u veliko belo polje pisete tekst posta. Iznad polja za tekst imate varijante za Blod, Italik, ubacivanje slike, … Slicno je kao u Word-u tako da biste se trebali snaci bez vecih problema. Na Previw mozete videti ispod kako bi to sto ste dotada napisali trebalo da izgleda.
Ispod polja za tekst imate “Labels for this post”. Tu dodeljuje kategorije o cemu se radi u postu. Recimo “stampac, monitor, IBM”. Citaocima bloga to kasnije omogucava lakse snalazenje, a i vi dobijate na blogu nove strane za te reci. Recimo, ako budete imali 3 posta sa label IBM, dobicete automatski i stranu gde ce se nalaziti samo ta tri posta. Kada zavrsite post, samo idete na Publish post i post ce biti objavljen.
Edit posts - Tu mozete videti koje ste sve postove objavili, koji post ima koliko komentara, i mozete otici direktno na neki od starih postova da nesto izmenite u njemu ukoliko vam se ukaze potreba za to

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oprobajte život u virtuelnom svetu koji vam Google nudi

Jedan od Googleovih projekata na kom se dugo radilo u tajnosti (prema nekim informacijama, još od kraja 2005. godine), a koji nije u većoj meri „procurio” u javnost, jeste Google Lively, još jedan od projekata koji je nastao u čuvenih 20 odsto vremena koji Googleovi zaposleni imaju na raspolaganju za rad na svojim idejama. Lively predstavlja pokušaj da se dosadni i na tekstu bazirani čet preseli u virtuelni 3D svet, u kojem svaki od učesnika biva predstavljen kao 3D avatar u virtuelnoj čet-sobi, uređenoj po ukusu njenog kreatora. Pored tekstualnih poruka koje razmenjuju učesnici u klasičnom četu, u Lively svetu vaš lik može svoja osećanja prema ostalim učesnicima iskazati i raznim animiranim gestovima, od grljenja do šutiranja. Čitava stvar prilično podseća na druge popularne virtuelne 3D svetove, a najviše na Second Life. http://www.lively.com/html/landing.html

Završena Sinergija 09

Sinergija 09 U četvrtak 19. novembra završena je deveta “Sinergija”. Najbolje je sačuvano za kraj – posle stotinak predavanja u plenarnoj sali čuli smo još jedno, ali posebno vredno. Spektakl su priredili Rafal Lukawiecki i Saša Jurić. Rafal je, u svom stilu, govorio o bezbednosti u kompjuterskim sistemima, objasnio zašto firewall tako dobro zvuči i koliko je stvarno (bes)koristan, dok je Saša govorio o novitetima u Excel -u 2010 koji je upravo objavljen u beta verziji, ali i o novom SQL Server -u i njegovim servisima. Naročito atraktivan deo prezentacije bilo je “suprotstavljanje” jednog klasičnog user -a i jedne sistem administratorke koja je control freak i želi da zaviri u svaku tabelu kako bi sistem pouzdano radio. Posetioci su posle završne sesije još dugo ostali u sali, diskutujući o predavanjima i prezentacijama i razmenjujući iskustva. Velika Fresh žurka je otkazana zbog dana žalosti, a Microsoft je sredstva namenjena njenom održavanju donirao za dovršetak Hrama

7 prečica na tastaturi koje morate da znate

Gotovo svako od nas će reći da odlično poznaje rad na računaru, bili to Windows ili Mac. I 99% nas neće biti u pravu! Sve to iz razloga što očigledno ne poznajemo sve one genijalne prečice na tastaruri, koje nam znatno olakšavaju rad. Tu ne mislimo samo na čuvene CTRL+C i CTRL+V. Prema nekim istraživanjima, korišćenje mnogobrojnih prečica na tastaturi, skraćuje vam vreme rada i nekoliko puta. Evo nekih od veoma korisnih prečica, koje će vam uštedeti hiljade sati života: 1. Ka ko na brzinu pre odlaska na pauzu zaključati kompjuter? Niko ne želi da mu kolege ili šef slučajno pročitaju prepisku na Fejsbuku ili vide neki neprimereni tab na brauzeru. Za brzo zaključavanje kompjutera, iskoristite prečice: Windows: "Start" dugme + L. Mac: Cmd + Alt + Eject. 2. Kako ponovo otvoriti slučajno isključeni tab?   Dešava se često da želite da isključite brauzer, ali kasno shvatite da je među tabovima i onaj koji vam i dalje treba. Umesto da ga tražite u rubrici History,