Странице

VESTI DANA

уторак, 26. август 2008.

HP predstavio nove modele ultraprenosivih računara

Kompanija Hewlett-Packard predstavila je dva nova modela ultraprenosivih računara iz serije EliteBook koji se jednostavnim okretanjem ekrana pretvaraju u tablični računar.

Radi se o modelima EliteBook 2530p i EliteBook 2730p, robusnimm računarima koji će se koristiti za rad na otvorenom ili u vojne svrhe, sa komponentama otpornijim na mehaničke uticaje od uobičajenih, i sa novim tehnologijama koje ih štite od udaraca ili padova.

Računar EliteBook 2530p je zasnovan na Intelovom procesoru male potrošnje Core 2 Duo, ima 12-inčni ekran, 8 GB radne memorije, čvrsti disk različitih kapaciteta ili SSD disk kapaciteta 80 GB i podršku za Bluetooth i Wi-Fi. Kao operativni sistem koristi Windows Vistu (opciono i Windows XP), a prodavaće se po ceni od 1500 USD. Težina računara iznosi 1,45 kilograma. Model EliteBook 2730p ima iste komponente, osim ekrana koji je u ovom slučaju 13-inčni. Težina računara iznosi 1,67 kilograma, a cena 1670 dolara.

Najzanimljivija karakteristika novih HP-ovih računara je podrška za korišćenje različitih 3G mreža mobilne telefonije. Zahvaljujući Qualcommovoj tehnologiji za bežično umrežavanje Gobi, korisnici nemaju potrebe za menjanjem hardvera kada odluče da iz jedne mreže pređu u drugu; sve što je potrebno jeste nadogradnja firmvera. Qualcommova tehnologija nudi podršku za mreže zasnovane na standardu EV-DO (Evolution-Data Optimized) i standardu HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access).

Od ostalih zanimljivih mogućnosti novih HP-ovih računara vredi pomenuti čitač vizit kartica, koji pretvara očitane podatke u tekst. Nakon što korisnik umetne vizit karticu u za to predviđeno ležište, Web kamera integrisana u računaru snimi karticu, a softver pretvara snimljenu sliku u tekstualnu datoteku u kojoj se nalaze podaci sa kartice – ime, prezime, adresa, telefonski broj i dr.

Нема коментара:

Google