Странице

VESTI DANA

уторак, 12. август 2008.

Problemi za Gmail korisnike


Mnogi korisnici Gmail besplatnog servisa za elektronsku poštu kompanije Google nisu mogli da pristupe svojim nalozima u prošlu sredu pri čemu im se kao razlog za to pojavljivalo obaveštenje „502 server error“. Iako ovaj problem sam po sebi ne bi trebao da bude velik, pojedini poslovni korisnici su se žalili da ne mogu da posluju jer ne mogu da pristupe svojim nalozima za elektrosnku poštu. Od trenutka kada je problem primećen do potpunog identifikovanja proteklo je nekih 6 časova dok je potpuno rešen bio u toku od 15 časova. Ovim problemom su bili obuhvaćeni korisnici širom sveta ali nisu obelodanjeni nikakvi drugi detalji od strane kompanije Google.

1 коментар:

Zoran је рекао...

Hakeri koriste Facebook za pokretanje napada
Antivirusna kompanija Sophos PLC saopštila je sredinom ove nedelje da su zabeleženi slučajevi da hakeri i drugi zlonamerni napadači koriste Facebook za napade na računare korisnike te popularne duštvene mreže.

Zlonamernici za napade koriiste Facebookov odeljak Wall, svojevrsnu "oglasnu tablu" na kojoj korisnici jedni drugima ostavljaju poruke, koje u prilogu mogu sadržavati fotografije, video odlomke, muzičke datoteke i hiperveze do drugih Web lokacija.

Grejam Kluli, stariji tehnički savetnik kompanije Sophos PLC, kaže da se zlonamerni napadi odvijaju u sličnoj formi kao i napadi za koje se koriste poruke elektronske pošte. Korisnici Facebooka zatiču na "Zidu" poruku koju je navodno ostavio neki od njihovih prijatelja. Poruka sadrži hipervezu do neke Web lokacije ili video odlomka; ukoliko korisnik odabere hipervezu ona ga vodi do hakerske Web lokacije gde se korisniku nudi da preuzme novu verziju Adobeovog Flash plejera, kako bi mogao da pogleda pomenuti video odlomak. Iza lažne Adobeove datoteke krije se u stvari trojanac koji na napadnutom računaru instalira zlonamerni softver, što omogućava napadaču da ostvari kontrolu nad napadnutim računarom.

Grejam Kluli savetuje korisnike Facebooka da budu veoma oprezni ukoliko poruka koju dobiju sadrži hipervezu, bez obzira na to što ona naizgled potiče od njihovih prijatelja koji zaista imaju profil na Facebooku. "U velikom broju slučajeva radi se o tome da su i te osobe bila žrtve napada i da su se napadači dočepali njihovih ličnih podataka, koje koriste za napade na druge korisnike. Ova tehnika je odavno poznata kada su u pitanju virusi koji stižu e-poštom, međutim korisnici društvenih mreža ne vode o tome previše računa, jer smatraju da su one zbog svog zatvorenog i kontrolisanog okruženja bezbedne", kaže Kluli.

Kluli smatra da je upozorenje o pojavi novog načina za odvijanje zlonamenih napada važno i za rukovodioce IT odeljenja u kompanijama u kojima je zaposlenima dozvoljeno da koriste Facebook na radnom mestu. Društvene mreže u poslednje vreme sve više počinju da se koriste i u poslovne svrhe, tako da je Kluli preporučio IT rukovodicima da obrate pažnju na tu vrstu napada.

Slična upozorenja o novim hakerskim tehnikama nedavno su objavile i kompanije Adobe i Kaspersky Lab. Poznata ruska antivirusna kompanija upozorila je na nove Internet crve koji pomoću automatski generisanih poruka pokušavaju da napadnu računare korisnika Facebooka i portala MySpace.

Google