Странице

VESTI DANA

недеља, 10. август 2008.

MSI nudi prenosive računare Wind sa dugotrajnijim baterijama

Kompanija Micro-Star International saopštila je da će krajem ovog meseca ponuditi novu verziju malog prenosivog računara Wind sa daleko boljom šestoćelijskom baterijom od one koja se trenutno nalazi u ponudi.

Korisnici će i dalje moći da kupe model sa troćelijskom litijum-jonskom baterijom koja je za 180 grama lakša od teške šestoćelijske baterije (1,18 kg) koja, pak, nudi mnogo duže vreme za rad računara. U zavisnosti od načina upotrebe, troćelijska baterija nudi 2 do 3 sata neprekidnog rada, dok će šestoćelijska baterija moći da ponudi 4 do 7 sati rada bez potrebe za dopunjavanjem. Model sa šestoćelijskom baterijom imaće malo višu cenu.

MSI-jev najveći rival, kompanija Asustek Computer je na nedavnom sajmu Computex, koji je u junu održan na Tajvanu, predstavila najnoviju seriju računara Eee PC kod kojih su šestoćelijske baterije standard. Asusovi rukovodioci navode da je sa instaliranim procesorom Atom i drugim tehnikama za uštedu energije moguće postići i do 8 sati neprekidnog rada.

Životni vek baterije je veoma važan za novu kategoriju prenosivih računara koji se pojavljuju na tržištu i u prvi plan stavljaju mobilnost. Ti računari su uobičajeno teški oko jednog kilograma, imaju ugrađene 7-inčne i 10-inčne ekrane i mogu da pristupi Internetu putem WiFi ili 3G mreža. Cena im je niža od prosečnog prenosivog računara i kreće se od 200 do 600 dolara. Duži radni vek baterije povećava njihovu mobilnost, oslobađajući korisnike od potrebe za priključcima.

Novi prenosivi računari Wind koji će se pojaviti na tržištu u avgustu isporučivaće se pored bele i crne i u roze boji. Na Web prezentaciji kompanije MSI najzad se pojavila vest da će se Wind isporučivati sa Novellovim operativnim sistemom Suse Linux umesto Windowsa XP. Na žalost, kada se bude pojavio u avgustu, prenosivi računar Wind sa Linuxom isporučivaće se sa troćelijskom umesto šestoćelijske baterije

Нема коментара:

Google